Πολιτιστικοί σύλλογοι και πολιτισμός στη Μεθώνη Πιερίας
- methoni-pieria
- 10 Απρ 2016
- διαβάστηκε 6 λεπτά

Συναντηθήκαμε την Κυριακή 27 Μαρτίου στο πολιτιστικό κέντρο.
Αιτία ήταν ο πολιτισμός.
Το ότι βρεθήκαμε ήταν σημαντικό. Στις αντίξοες συνθήκες που ζούμε, την οικονομική κατάπτωση που βιώνουμε , εμείς τα αφήσαμε όλα στην άκρη, γιατί μας συνδέει όλους κάτι κοινό. Το ενδιαφέρον μας για τον πολιτισμό του τόπου μας. Γιατί όλοι μας, πιστεύω, είμαστε άτομα με όνειρα και ευαισθησίες. Η ύπαρξη περισσότερων του ενός πολιτιστικών συλλόγων στο μικρό τόπο μας, επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Γιατί πολιτισμός σημαίνει, κάθε τι που κάνει ο άνθρωπος για να βελτιώσει και να «χρωματίσει» τη ζωή του.
Η προσφορά στον πολιτισμό είναι εθελοντική, πάνω από συμφέροντα και ματαιοδοξίες. Ο πολιτισμός δεν έχει απόχρωση, δεν ανήκει σε κόμματα. Οι αντιπαραθέσεις , οι κακίες μεγάλες ή μικρές, τα ατομικά μικροσυμφέροντα ή άλλα κάθε φορά συμφέροντα, οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα. Το να παραμένει κάποιος απλός θεατής, αλλά συγχρόνως να ανακηρύσσεται σε αυστηρό κριτή, καλοπροαίρετο ή κακοπροαίρετο, δεν έχει πραγματικά κανένα νόημα! Οι πράξεις και η προσφορά μετρούν.
Οι προθέσεις και τα κίνητρα όσων ασχολούνται με τον πολιτισμό δεν πρέπει να μας ενδιαφέρουν, αλλά μόνο οι επιπτώσεις και τα αποτελέσματα των πράξεών τους στη ζωή μας.
Ως κάτοικοι της Μεθώνης, είμαστε πολύ τυχεροί, αλλά δυστυχώς δεν το αντιληφθήκαμε ή το υποτιμούμε. Ζούμε σε έναν τόπο, απείρου φυσικού κάλλους. Έχουμε ιστορία, λαογραφία, παράδοση, πολιτισμική ζωή. Είμαστε τουριστικός προορισμός και τόπος αναψυχής. Του αξίζει λοιπόν αυτού του τόπου μια καλύτερη συμπεριφορά από όλους, με καλύτερες πράξεις και σεβασμό προς το περιβάλλον και τα πολιτιστικά δρώμενα, με περισσότερη δουλειά και λιγότερα λόγια.
Πάνω απ’ όλα όμως πρέπει να σκεφτούμε τι διδάσκουμε με τις πράξεις μας στη νεολαία και στα παιδιά. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι απαραίτητη η ύπαρξη του πολιτισμού στη ζωή μας, γιατί μόνο έτσι θα βοηθήσουμε τα παιδιά και τους νέους, θα τους κατευθύνουμε με πειθώ να αλλάξουν τη ζωή τους. Διαφορετικά το μόνο που θα θυμούνται και θα ξέρουν ως ενήλικες, θα είναι όλα αυτά που βλέπουν και εμπεδώνουν από την τηλεόραση, εικόνες μιας σκληρής πραγματικότητας, της οποίας θα κληθούν να γίνουν συνεχιστές. Μακάρι να μπορέσουμε να αλλάξουμε την πορεία της ζωής τους προς το καλύτερο. Τουλάχιστον ας το προσπαθήσουμε.
Η συνένωση των πολιτιστικών συλλόγων του τόπου μας, είναι κατ’ αρχήν ένα θέμα που αποφασίζεται από τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων και ορίζεται από τα καταστατικά τους. Αρκεί να υπάρχει ο σεβασμός προς όσα περιέχουν και ορίζουν αυτά και εφ’ όσον τηρούνται με ευλάβεια. Τα καταστατικά δεν παραβιάζονται σύμφωνα με τις εκάστοτε επιθυμίες και κατευθύνσεις μας αλλά τροποποιούνται από τις καταστατικές γενικές συνελεύσεις.
Η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των συλλόγων και Πολιτιστικών φορέων του τόπου μας αλλά και με άλλους φορείς, οι οποίοι μοιράζονται τους ίδιους σκοπούς τις ίδιες ανησυχίες και οράματα, θεωρείται επιβεβλημένη.
Στους πολιτιστικούς συλλόγους πέφτει ένα βαρύ φορτίο, αλλά τους ανοίγεται και ένα λαμπρό μέλλον, γιατί τα μέλη τους μέσα απ’ αυτούς μπορούν να ξεδιπλώσουν όλες τις πρωτοτυπίες και ανησυχίες τους για το παρόν και το μέλλον και να προσπαθήσουν να τα θέσουν σε εφαρμογή .
Η σημερινή συγκυρία αποτελεί μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε και να μάθουμε την πολιτιστική ιστορία της Μεθώνης.
Όλα όσα σήμερα εμείς απολαμβάνουμε στη ζωή μας, δεν έγιναν τυχαία. Κάποιοι άλλοι πριν από εμάς πάλεψαν αγωνίστηκαν, κουράστηκαν. Εμείς οφείλουμε να σταθούμε με θετική σκέψη σ’ όλα αυτά και καλό είναι να συνεχίσουμε μια πορεία προς την ίδια κατεύθυνση.
Στις δεκαετίες 1960,1970,1980, στη Μεθώνη άνθισε πραγματικά ο πολιτισμός, με συλλόγους οι οποίοι πρόσφεραν ξεχωριστό έργο, βάζοντας συνεχώς «λιθαράκια», χτίζοντας τον πολιτισμό του χωριού μας. Σύλλογος νεανίδων, οικοκυρική σχολή, ναυτοπρόσκοποι, είναι ότι με λαχτάρα θυμούνται οι παλιότεροι. Οι θεατρικές παραστάσεις ήταν αμέτρητες! Το «Ζητείται ψεύτης» ανέβηκε το 1963 με μεγάλη επιτυχία, το «Μια νύχτα μια ζωή» το 1978 ήταν ένα εξαιρετικό δράμα και άφησε εντυπώσεις. Αμέτρητες οι χοροεσπερίδες με τη συμμετοχή όλου του κόσμου, με διασκέδαση μέχρι το πρωί. Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν τα πρόσωπα που έκρυβε στην αγκαλιά της η Μεθώνη εκείνη την εποχή, που έθεσαν τις βάσεις και ασχολήθηκαν με τον πολιτισμό.
Ο κάθε σύλλογος επιτελούσε το δικό του έργο και όλοι οι κάτοικοι συμμετείχαν σ΄ όλους τους συλλόγους. Τη δεκαετία του 1980 ο σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων του Σχολείου διαμόρφωσε μία αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου για να δεχτεί το τμήμα των παιδιών της ενόργανης γυμναστικής. Έργο πρωτοποριακό για εκείνη την εποχή.
Ο Γυμναστικός Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος (Γ.Α.Μ.Σ) Μεθώνης ιδρύθηκε από τον Αντώνη Μπούμπουρα και μία ομάδα συγχωριανών και φίλων το 1977. Η ομάδα κράτησε αρκετά χρόνια, ανέβηκε κατηγορία και κατέκτησε βραβεία ήθους. Αργότερα την περίοδο 2003-2007 ο Κωνσταντίνος Βουλκίδης και ο Γιώργος Ζορμπάς, η νέα γενιά της τότε εποχής, ανέλαβε την ομάδα και την προχώρησε. Η εσωτερική μετανάστευση όμως των Μεθωναίων στις μεγάλες πόλεις, η μη ύπαρξη ικανού αριθμού αθλητών, η αναζήτηση αθλητών από γειτονικά χωριά, σήμαναν και το τέλος του αθλητικού συλλόγου.
Ο Πολιτιστικός σύλλογος των απανταχού Μεθωνιωτών ιδρύθηκε το 1988 από τον αείμνηστο Αριστείδη Παπαβασιλείου σε συνεργασία με τις αδελφές Κατσαούνη και άλλους συμπατριώτες μας. Ακολούθησαν οι Αντώνιος Μπούμπουρας, Τρύφων Ζάϊκος, Μιχαήλ Πορφυρίδης, Κωνσταντίνος Καλογεράκης, Ελένη Αργυροπούλου ως πρόεδροι επικεφαλής των διοικητικών συμβουλίων και η προσφορά όλων ήταν πολύτιμη και εξαιρετική. Κατά τη θητεία των δύο πρώτων Διοικητικών Συμβουλίων οργανώθηκε το χορευτικό του συλλόγου με παραδοσιακές στολές. Διαμορφώθηκε το υπόγειο του Δημοτικού Σχολείου κατάλληλα με ξύλινη επένδυση, θεατρική σκηνή και κατάλληλο δάπεδο, ώστε ο χώρος να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του συλλόγου και να είναι λειτουργικός.
Το 2010 συντάχτηκε καταστατικό συλλόγου με την επωνυμία «Σύλλογος Κυψέλη εθελοντισμού Δημοτικού Διαμερίσματος Μεθώνης» και από το 2011 δραστηριοποιείται σε θέματα εθελοντισμού που τόσο πολύ έχει ανάγκη η εποχή μας. Ιδρυτικά μέλη ήταν το πρώτο προεδρείο του συλλόγου με το Αντώνη Μπούμπουρα πρόεδρο και άλλους κατοίκους της Μεθώνης, γράφοντας στο ενεργητικό του την ανάδειξη του χώρου με την επωνυμία Πάρκο του 1940 (ανεμόμυλος) με εξαιρετική θέα προς τη θάλασσα, τη σύσταση τράπεζας αίματος, την καβουροβραδιά, ένας θεσμός πλέον κάθε καλοκαίρι με την προσφορά βρασμένων καβουριών στους επισκέπτες. Το δεύτερο συμβούλιο με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Καλογεράκη συνεχίζει με επιτυχία το έργο του συλλόγου με περιβαλλοντικές δράσεις, εκδηλώσεις προβολής του τόπου μας, πράξεις εθελοντισμού και φυσικά την καβουροβραδιά..
Το προνόμιο της προσφοράς σ’ αυτό τον τόπο δεν το έχουν μόνο όσοι ασχολούνται με τον πολιτισμό μέσα από τους συλλόγους. Η επίδειξη αρχοντιάς και η προσφορά πολιτισμού, είναι καθημερινή πράξη όλων των κατοίκων. Τον τελευταίο χρόνο μεμονωμένοι κάτοικοι του χωριού, οι Θεόδωρος Βουλκίδης, Αστέριος Τσελεπής, Λεωνίδας Τριανταφυλλίδης και άλλοι ανώνυμοι και επώνυμοι, με προσωπική εργασία και οικονομική προσφορά, άνδρες και γυναίκες, ανέλαβαν την ευθύνη για την επισκευή και συντήρηση του Αγίου Νικολάου, το εξωκκλήσι του χωριού μας , που βρίσκεται στο ωραιότερο μπαλκόνι του τόπου μας με θέα το λιμάνι μας και το Θερμαϊκό, μέσα σε ένα πευκόφυτο άλσος. Προέκυψε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα, ένα πανέμορφο εκκλησάκι, ανακαινισμένο και σύγχρονο, και οι λέξεις «συγχαρητήρια, μπράβο» είναι πολύ μικρές για να ανταποκριθούν στη μεγαλοπρέπεια του εγχειρήματος. Διέσωσαν το ναΐσκο από τη φθορά του χρόνου και έδωσαν συνέχεια στη θρησκευτική μας παράδοση.
Με τη συμμετοχή των κοινοτήτων στους Καποδιστριακούς Δήμους, επί των ημερών του Χαράλαμπου Πετρίδη, απέκτησε η Μεθώνη το Πολιτιστικό της Κέντρο. Ένα πραγματικό στολίδι της Μεθώνης και όλης της περιοχής που πρέπει όλοι να αποτιμούμε το ρόλο του όπως πρέπει να είναι και να δραστηριοποιούνται σ’ αυτό όσων οι εκδηλώσεις συνάδουν μ΄ αυτό. Το Πολιτιστικό κέντρο είναι ο ναός του πολιτισμού. Πραγματοποιήθηκαν σ’ αυτό πάρα πολλές εκδηλώσεις, όχι μόνο της Μεθώνης αλλά από ολόκληρη την περιοχή μας και το Δήμο. Εκδηλώσεις πολιτισμού, πνευματικές, επιστημονικές. Φιλοξένησε στο χώρο του ομιλητές, συναντήσεις φιλαρμονικών και χορωδιών, απονομές διακρίσεων και βραβείων, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, πλήθος εκδηλώσεων. Έγινε το κέντρο αναφοράς πολιτισμού για το Δήμο μας και στοιχείο προβολής του τόπου μας. Βρίσκεται υπό την επίβλεψη του Δήμου Πύδνας Κολινδρού και του Δημάρχου Ευάγγελου Λαγδάρη και υπό την διαχείριση του εκάστοτε προέδρου της τοπικής κοινότητας Μεθώνης. Η χρήση αυτού «επί ματαίω» αποτελεί ύβρη στον πολιτισμό.
Τη χρονική περίοδο 2007-2010 επί των ημερών του δημάρχου Κωνσταντίνου Αβραμίδη, κατά τη διάρκεια της θητείας του οποίου είχα την τιμή να είμαι ειδικός
συνεργάτης του, τοποθετήθηκε στην Παραλία μας ο ανδριάντας του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β΄. Έργο του αείμνηστου συμπατριώτη μας από τον Καταχά γλύπτη Ευθύμιου Καλεβρά που κοσμεί τον τόπο μας. Έργο ιστορικής μνήμης, πολιτισμού, ασπίδα του έθνους μας και των Μακεδόνων.
Στην τελευταία θητεία του Ευάγγελου Πολύζου στην τοπική αυτοδιοίκηση αναδείχτηκε το Βήμα του Αποστόλου Παύλου με έργα ανάπλασης και πρασίνου ως ανάμνηση και τιμή της αναχώρησης του Αποστόλου των Εθνών Παύλου από το λιμάνι της Μεθώνης. Ολόκληρος ο επιστημονικός κόσμος, θεωρούν τη Μεθώνη ως λιμάνι αναχώρησης του Αποστόλου Παύλου για την Αθήνα. Ένα ακόμη μνημείο, θρησκείας, ιστορίας, πολιτισμού και απόδειξης της ύπαρξης της Μεθώνης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα χωρίς διακοπή. Ο Απόστολος Παύλος είναι ο πολιούχος του χωριού μας και προς τιμήν του πραγματοποιούνται από πολύ παλιά διάφορες εκδηλώσεις όπως λιτανεία της εικόνας του Αποστόλου Παύλου, ομιλίες, εκθέσεις, αγώνας δρόμου και αθλητικές εκδηλώσεις.
Την προηγούμενη χρονιά η Μεθώνη απέκτησε το «Άγημα Ευζώνων, πεσόντων ηρώων Μεθώνης, Κ. Κουκκίδης», το κόσμημα της Μεθώνης, με τη συμμετοχή του σε εθνικές και θρησκευτικές γιορτές της Μεθώνης, του Μακρυγιάλου και του Αιγινίου, καταγράφοντας την πρωτοπορία της Μεθώνης στη σύνδεση της εθνικής μας παράδοσης με τον πολιτισμό.
Άξια αναφοράς είναι επίσκεψη για πρώτη φορά τη Μεθώνη ύστερα από πρόσκληση του Λ. Τριανταφυλλίδη των «Μωμόγερων» της Κατερίνης, που γύρισαν χορεύοντας όλο το χωριό, σταματώντας σε κάθε σταυροδρόμι και δεχόμενοι κεράσματα από τις νοικοκυρές κάθε γειτονιάς, συμμετέχοντες κατ’ αυτό τον τρόπο στην αναβίωση αυτού του πανάρχαιου εθίμου. Τους «Μωμόγερους» δεξιώθηκε το Δ.Σ. του Συλλόγου Εθελοντισμού με τον πρόεδρο Κ. Καλογεράκη.
Έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα για τη Μεθώνη. Είμαι σίγουρος ότι ο πολιτισμός θα συνεχίζει να ανθίζει, κόντρα στην οικονομική δυσπραγία του κράτους μας, γιατί ο πολιτισμός γεννιέται από τη ζωντάνια των ανθρώπων ακόμα και όταν δεν υπάρχει η οικονομική άνεση.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Αντώνιος Β. Μπούμπουρας
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Μεθώνης

Comments