Ημερίδα Θεατρολογίας στην Μεθώνη
- methoni-pieria
- 10 Απρ 2016
- διαβάστηκε 2 λεπτά
Μια ιδιαίτερη εκπαιδευτική εκδήλωση φιλοξένησε στις 19 Μαρτίου το Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης σε διοργάνωση του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού, της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας και των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και Ημαθίας, αλλά και του θεσμού «Ολύμπια Εν Δίω».
Η ημερίδα Θεατρολογίας έφερε στην Μεθώνη περί τους 200 εκπαιδευτικούς από την Πιερία και του γειτονικούς νομούς, γεγονός θετικό αν μη τι άλλο για το χωριό μας. Κλήθηκαν να μιλήσουν καταξιωμένοι θεατράνθρωποι με εμπειρία στη θεατρική παιδεία στα σχολεία, που έδωσαν κύρος στην διοργάνωση.
Την ημερίδα άνοιξε ο καθηγητής κλασικής φιλολογίας Jose Luis Navarro με θέμα: «Το αρχαίο θέατρο στη σύγχρονη εκπαίδευση στην Ισπανία». Σε άπταιστα ελληνικά μας παρουσίασε το πόσο ανεπτυγμένη είναι η μελέτη του θεάτρου και των αρχαίων ελληνικών τραγωδιών στην χώρα του, όπου ένα εκτεταμένο δίκτυο σχολείων συμμετέχει της θεατρικής παιδείας και διοργανώνει παραστάσεις.
Ακολούθησε η εισήγηση του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ» Θανάση Μπίντα και της Υπεύθυνης του Γραφείου καινοτόμων Δράσεων της ΔΙΔΕ Πιερίας Μυράντας Παππά με θέμα: «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ» η αναβίωση ενός θεσμού της αρχαιότητας», που αναφέρθηκαν στις μοναδικές στιγμές που έχει χαρίσει ο θεσμός σε πολυάριθμους μαθητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μιλώντας και για αυξημένες συμμετοχές και εκπλήξεις για τα φετινά «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ», τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Θεάτρου.
Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκαν ο σκηνοθέτης Κοσμάς Χατζηϊωαννίδης και ο ηθοποιός - εκπαιδευτής θεατρικής αγωγής Κωνσταντίνος Μυστακίδης, δίνοντας πολύτιμες συμβουλές στο εκπαιδευτικό κοινό. Θέμα του πρώτου ήταν το «Θέατρο στο σχολείο-Η υποκριτική τέχνη- Μέθοδος πνευματικής αφύπνισης», με τον δεύτερο να αναλύει διαδραστικά το «Θέατρο στο σχολείο-Η υποκριτική τέχνη- Μέθοδος πνευματικής αφύπνισης».
Μετά το διάλειμμα και την περιήγηση στην Μεθώνη οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν της εισηγήσεις της Εκπαιδευτικού-Θεατρολόγου Μεντίζη Μαρίας, με θέμα: «Εναλλακτικές προτάσεις για την παρουσίαση των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας-Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης- Πολιτιστικών Θεμάτων και σχολικών γιορτών», του Σκηνοθέτη-ηθοποιού Γιώργου Φουρνιάδη, με θέμα: «Πως γεννιέται μια μαθητική θεατρική παράσταση» και του σκηνοθέτη- δασκάλου Τάσου Ράτζου και συνεργατών του, με θέμα: «Η Ελένη του Ευριπίδη και η διάδραση».
Ο τελικός απολογισμός της ημερίδας ήταν σίγουρα θετικός, για τους συμμετέχοντες, τους διοργανωτές αλλά και για την Μεθώνη που φιλοξένησε μια εκδήλωση κύρους και ουσίας.
Comments